Ανακαλύψη νέου είδους Τριχομονάδας στις γάτες

18 07 2013

Tricky_humans_by_MiDWaNΕρευνητές στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα προσδιόρισαν ένα νέο είδος Τριχομονάδας στις γάτες, διαφοροποιώντας το από το παράσιτο που προσβάλλει γάτες και βοοειδή.

Μέχρι τώρα οι μελέτες για τον καθορισμό των διαφορετικών ειδών τριχομονάδας επικεντρώνονταν στην γενετική του οργανισμού. Η Χέδερ Ουόλντεν, Ph.D., επίκουρος καθηγήτρια έρευνας στην Κτηνιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προχώρησε σε έρευνες που αφορούν τις καταστάσεις της νόσου και τους ξενιστές της σε συνδυασμό με γενετική.

Συγκεκριμένα διεξήγαγε πειραματικές μελέτες βάζοντας τριχομονάδα που είχε απομονωθεί από γάτα σε αγελάδες και τριχομονάδα που είχε απομονωθεί από αγελάδα σε γάτες και διαπίστωσε διαφορές στη νοσηρότητα σε κάθε έναν από αυτούς τους ξενιστές. Οι μελέτες αυτές, σε συνδυασμό με μοριακή ανάλυση μιας μικρής ομάδας γονιδίων με παρόμοια μοτίβα αλληλουχίας στις γάτες και στα βοοειδή, έδειξαν βασικές διαφορές μεταξύ των ειδών του παρασίτου. Το παράσιτο ονομάστηκε Tritrichomonas blagburni. Η μελέτη και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο σε ένα πρόσφατο τεύχος του Parasitology Research.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ένα μόνο είδος τριχομονάδας, το Trichomonas foetus, το οποίο ζει στο αναπαραγωγικό σύστημα των βοοειδών και στο έντερο των γατών”, δήλωσε η Ουόλντεν.

Η τριχομονίαση στην γάτα είναι μια εντερική ασθένεια που οδηγεί σε χρόνια διάρροια, μετεωρισμό και ακράτεια κοπράνων. Η τριχομονίαση των βοοειδών είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προσβάλλει το γεννητικό σύστημα των αγελάδων, προκαλώντας λοιμώξεις της μήτρας και πιθανές αποβολές στο μεσαίο και τελευταίο στάδιο της κύησης.

Η Ουόλντεν επισήμανε «η θεραπεία για γάτες με την ασθένεια αυτή είναι προβληματική καθώς μερικές φορές λειτουργεί, άλλες όμως φορές όχι. Στα βοοειδή, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία θεραπεία που να αποτρέπει την μόλυνση και η ασθένεια είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, ιδιαίτερα σε μεγάλα κοπάδια. Συχνά οι ιδιοκτήτης των βοοειδών θανατώνουν τους ταύρους ή τις αγελάδες που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας”, είπε η Ουόλντεν. «Μερικοί ιδιοκτήτες βοοειδών μπορεί να προσπαθήσουν να ελέγξουν την ασθένεια με τη χρήση της τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά η λύση αυτή είναι ακριβή και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν την επιλέγουν.»

Η ερευνητική ομάδα της Ουόλντεν αναλύει τώρα επιπλέον γονίδια από μια διατηρημένη γενετική περιοχή που προέρχεται από παράσιτα γάτας και παράσιτα που προέρχονται από βοοειδή, προκειμένου να περιγράψει περισσότερες γενετικές διαφορές και να βοηθήσει να παγιωθούν τα προηγούμενα ευρήματα.

Πηγή: MNT Medical News Today, New Species Of Tritrichomonas Parasite Discovered As Disease Agent In Domestic Cats, 18 Jul 2013 (www.medicalnewstoday.com/releases/263562.php)

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: