Τραυματισμός της ουράς στην ιγκουάνα α’: αυτοτομία και αναγέννηση

6 11 2012

Όπως πολλές σαύρες, οι ιγκουάνες μπορούν να αποκόψουν εθελούσια τις ουρές τους. Η ικανότητα αυτή ονομάζεται αυτοτομία. Άλλα είδη με την ικανότητα αυτοτομίας ανήκουν στα Γκέκο και στις Αγαμίδες. Πρόκειται για έναν αμυντικό μηχανισμό που έχουν αναπτύξει τα ζώα αυτά στην φύση ώστε να μπορούν να διαφύγουν σε περίπτωση που κάποιο αρπακτικό ζώο τα αρπάξει από την ουρά τους. Το αποκομμένο κομμάτι της ουράς σπαρταράει και στριφογυρίζει για να αποσπάσει την προσοχή του αρπακτικού καθώς το ιγκουάνα φεύγει να σωθεί.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η αυτοτομία είναι αντανακλαστικό. Κάποια ζώα έχουν εύθραυστα μέρη στο σώμα τους τα οποία σπάνε εύκολα αν κάποιος τα αρπάξει από εκεί. Αυτό όμως δεν είναι αυτοτομία.

Στις σαύρες που έχει αναπτυχθεί η αυτοτομία σαν τρόπος διαφυγής, το χρώμα, η μορφή και οι κινήσεις της ουράς είναι τέτοια ώστε να τραβάνε την προσοχή του αρπακτικού. Το χρώμα είναι φωτεινό με έντονες αντιθέσεις χρωμάτων και η κίνηση είναι παλινδρομική, ενώ το σώμα της σαύρας παραμένει ακίνητο. Καθώς το χρώμα και η μορφή της ουράς είναι σημαντικά τόσο για την αποφυγή αρπακτικών όσο και για την κοινωνικότητα της σαύρας με άλλες σαύρες του ίδιου είδους, η απουσία ουράς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα της σαύρας για επιβίωση και την εύρεση αντίθετου φύλου για αναπαραγωγή.

Οι ουρές σπάνε σε συγκεκριμένα σημεία, “επίπεδα κατάγματος”, τα οποία είναι μη οστεοποιημένα τμήματα και βρίσκονται κατά μήκος της ουράς, είτε ανάμεσα στους σπονδύλους είτε στη μέση σπονδύλων.

Το χάσιμο της ουράς σημαίνει χάσιμο λίπους και πρωτεΐνης (ενέργειας δηλαδή). Και τα δύο αυτά είναι αποθηκευμένα στην ουρά. Χρειάζεται πολλή ενέργεια για να ξαναμεγαλώσει ένα μέρος του σώματος. Για τον λόγο αυτόν κατά την περίοδο της αναγέννησης της ουράς, αν η σαύρα είναι νεαρή, σταματάει να αναπτύσσεται Αν είναι ενήλικη, σταματάει τον αναπαραγωγικό της κύκλο και την παραγωγή γαμετών. Τα θηλυκά τα οποία βρίσκονται σε περίοδο αναγέννησης της ουράς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για αναπαραγωγή λόγω της ταυτόχρονης πολλής ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή αυγών και για την αναγέννηση της ουράς.

Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χάσει μία ιγκουάνα την ουρά της. Καμιά φορά η ιγκουάνα προκαλεί το σπάσιμο της ουράς της μόνη της, χτυπώντας την σε μια σκληρή επιφάνεια όπως ένας τοίχος στο σπίτι ή στο κλουβί της. Τραυματισμοί στην ουρά κατοικιδίων ιγκουάνα συμβαίνουν σπάνια από μόνες τους αν η ιγκουάνα ζει σε σωστού μεγέθους και σωστά φτιαγμένο κλουβί, με σωστό φως που παράγει UVB και έχει σωστή διατροφή. Οι ιδιοκτήτες πιάνουν καμιά φορά την ουρά της ιγκουάνας σε κάποια πόρτα καθώς την κλείνουν ή την κόβουν πατώντας την. Επίσης οι ιγκουάνες τραυματίζουν τις ουρές τους πέφτοντας από κάπου ψηλά. Η συχνότερη όμως αιτία τραυματισμού της ουράς είναι όταν κάποιος την αρπάξει την ώρα που η ιγκουάνα τρέχει να φύγει, με αποτέλεσμα να την σπάσει. Αυτό μπορεί να γίνει από άνθρωπο ή από κάποιο άλλο κατοικίδιο που βλέπει την ιγκουάνα σαν παιχνίδι και βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αυτήν χωρίς επίβλεψη. Η ουρά μπορεί να πέσει και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, παρά μόνο από στρες. Ένας τρόπος να μειώσετε τέτοια συμβάντα είναι να ασχολείστε και με την ουρά της ιγκουάνας κατά την εκπαίδευση και κοινωνικοποίησή της.

Αναγέννηση της ουράς

Η ουρά στις ιγκουάνες δεν αναγεννάται τόσο γρήγορα και ολοκληρωμένα όσο σε άλλες σαύρες όπως για παράδειγμα στα γκέκο τα οποία, ένα μήνα μετά την κοπή, έχουν μια ολοκαίνουρια ουρά. Η αναγέννησης της ουράς στις ιγκουάνες εξαρτάται από κάποιους παράγοντες. Αυτοί είναι: η ηλικία της ιγκουάνας, η υγεία της και αν έχει γίνει χειρουργικός ακρωτηριασμός, σε ποιο σημείο έχει γίνει. Όσο πιο νεαρή είναι η ιγκουάνα, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να αναγεννηθεί η ουρά. Όσο πιο υγιής, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες αναγέννησης. Αν ο ακρωτηριασμός έγινε κοντά σε σημείο όπου θα έσπαγε με φυσιολογικό τρόπο, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα αναγέννησης. Υπάρχει όμως περίπτωση να μη μεγαλώσει η ουρά σε νεαρό ιγκουάνα ή να μεγαλώσει αρκετά σε ένα μεγαλύτερης ηλικίας. Κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί.

Η νέα ουρά δεν είναι ποτέ ίδια με την παλιά. Η άκρη της είναι πιο μπαστουνωειδής και λιγότερο μυτερή και τα λέπια είναι διαφορετικά από αυτά του υπόλοιπου σώματος. Το μήκος της νέας ουράς είναι πάντα πιο μικρό από της παλιάς. Το χρώμα της ουράς επίσης είναι διαφορετικό. Τείνει να μοιάζει με το χρώμα που είχε το σημείο του σπασίματος. Αν το σπάσιμο έγινε σε σκούρο σημείο, είναι πιθανόν όλη η ουρά να έχει σκούρο χρώμα. Συνήθως το χρώμα είναι σκούρο, σοκολατί, κάποιες φορές πράσινο ή καφέ με πράσινες κηλίδες.

Μπορεί η καινούρια ουρά να είναι ψαλιδωτή. Αυτό είναι μια ανωμαλία της αναγέννησης. Συμβαίνει όταν μια ουρά σπάσει μερικώς και το αρχικό κομμάτι της ουράς παραμείνει στην θέση του, ενώ παράλληλα ξεκινά και αναγεννάται ένα νέο από τον εκτεθειμένο ιστό.

Στη νέα ουρά δεν δημιουργούνται καινούριοι σπόνδυλοι, αλλά μια ράβδος από χόνδρο. Αυτό σημαίνει ότι η ουρά μπορεί να κοπεί μόνο μία φορά, καθώς τα επίπεδα κατάγματος χάνονται. Μπορεί ωστόσο να κοπεί και να αναγεννηθεί μόνο σε σημείο πιο κοντά στο σώμα από την πρώτη φορά.

(Πηγές: 1)Melissa Kaplan’s Herp Care Collection, Tail breaks and drops, 1996, 2002 Melissa Kaplan, last updated February 27 2012, 2)Melissa Kaplan’s Herp Care Collection, Tail, Limb and Skin Autotomy, 2000 Melissa Kaplan, Last updated February 27, 2012, 3)The Iguana Den’s Care and Keeping of Giant Green Iguanas, Meredith Martin, April 4,2005, 4)www.greenigsociety.org/index.html, 5)http://herptiles.consulnetjdm.dyndns.org:8081/caudalautotomy.html, 6)BSAVA Manual of Reptiles, 2004)

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: