Τί ζώο να επιλέξετε.

16 08 2011

Αγαπάτε τα ζώα. Σκέφτεστε να πάρετε το δικό σας ζωάκι. Δεν είστε όμως σίγουροι τι ζωάκι να διαλέξτε και με ποια κριτήρια.

Καταρχάς να επισημάνω ότι η απόφαση να πάρετε ένα ζωάκι δεν πρέπει να είναι ούτε βιαστική ούτε παρορμητική. Για παράδειγμα, είναι μεγάλη απερισκεψία, αν βλέποντας ένα γλυκό ζωάκι σε μια βιτρίνα ενός πετ-σοπ, μπείτε και το αγοράσετε αμέσως. Αν δεν έχετε σκεφτεί από πριν αν μπορείτε να φροντίσετε αυτό το ζώο, υπάρχει πιθανότητα να δυσκολευτείτε να του προσφέρετε αυτά που χρειάζεται και να είστε και οι δύο ανικανοποίητοι. Όταν έχετε ένα ζώο στο σπίτι, πρέπει τόσο αυτό όσο και εσείς να είστε ευχαριστημένοι με την συμβίωση. Διαφορετικά θα καταλήξετε να αποχωριστείτε τον φίλο σας, να απογοητευτείτε και να μην θελήσετε να ξαναδεθείτε με ένα ζώο. Ο αποχωρισμός θα προκαλέσει άσχημα συναισθήματα και στο ζώο, αν είναι θηλαστικό, το οποίο θα σας έχει αγαπήσει και θα θέλει να είναι για πάντα μαζί σας.

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν πάρετε ένα ζώο:

  1. Μέγεθος σπιτιού: αν μένετε σε μικρό διαμέρισμα, καλό είναι να επιλέξετε ένα μικρού ή μεσαίου μεγέθους ζώο όπως γάτα, μικρός ή μεσαίος σκύλος, κουνέλι, ερπετό ή πτηνό. Οι μεγάλοι σκύλοι χρειάζονται μεγάλο χώρο για να κινούνται και αν δε μπορούν να το κάνουν μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αφιερώνετε κάποιες ώρες καθημερινά για την βόλτα του. Αν διαθέτετε μεγάλο σπίτι ή κήπο ή αρκετό χρόνο για την βόλτα του σκύλου σας , τότε μπορείτε να πάρετε έναν μεγαλόσωμο σκύλο.
  2. Κήπος: αν θέλετε το ζώο σας να μένει στον κήπο και όχι μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αποφύγετε τα μικρά σκυλάκια, γιατί φοβούνται να μένουν μόνα έξω και τον χειμώνα κρυώνουν περισσότερο από τα μεγάλα σκυλιά.
  3. Παιδιά: αν έχετε μικρά παιδιά, να αποφύγετε οπωσδήποτε τα μικρόσωμα σκυλάκια, εκτός αν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα παιδιά δεν θα το χειριστούν άγαρμπα. Όσο πιο μικρό είναι ένα σκυλί, τόσο πιο πολύ αναστατώνεται σε ένα περιβάλλον με θορύβους και με παιδιά που θα κάνουν απότομες κινήσεις και θα το τραβήξουν αδέξια παίζοντας μαζί του. Τα μικρά παιδιά θα δουν τον σκύλο σαν παιχνίδι και όχι σαν ένα μέλος της οικογένειας που χρειάζεται φροντίδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ο σκύλος νευρικός και φοβισμένος και ίσως να δαγκώσει σαν απάντηση σε μια απότομη κίνηση. Το ίδιο ισχύει και για τις γάτες οι οποίες δεν ανέχονται απότομους χειρισμούς και θα γρατζουνίσουν ή θα δαγκώσουν για να αμυνθούν. Αν νομίζεται ότι τα παιδιά σας είναι αρκετά ώριμα για να καταλάβουν τις ανάγκες ενός ζώου και να τις σεβαστούν, τότε κανονίστε για τα παιδιά μία συνάντηση με το υποψήφιο ζώο πριν το πάρετε στο σπίτι και παρακολουθήστε την συμπεριφορά και των δύο πλευρών. Είναι λάθος να πάρετε ένα ζωάκι ως μέσο εκπαίδευσης των παιδιών σας, ώστε να γίνουν πιο υπεύθυνα ή πιο ήρεμα, κάτι που το ακούω συχνά. Αν ο συνδυασμός παιδιού και ζώου δεν είναι καλός από την αρχή, μην ελπίζετε ότι θα καλυτερέψει αργότερα. Θα αναγκάσετε τα παιδιά σας να αποχωριστούν το ζώο τους, κάτι που είναι εξαιρετικά δυσάρεστο στις τρυφερές ηλικίες. Επίσης, να είστε σίγουροι ότι θέλετε το ζωάκι πρώτοι εσείς και μετά τα παιδιά και μην ενδώσετε ποτέ στα παρακάλια τους, αν δεν θέλετε εσείς ένα ζώο στο σπίτι. Το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας πέφτει στους ενήλικες του σπιτιού. Γενικά, αν έχετε μικρά παιδιά, προτιμήστε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους σκυλιά όλως Λαμπραντόρ, Μπόξερ, λυκόσκυλα κ.α..
  4. Άλλα μέλη της οικογένειας: Εκτός από τα μικρά παιδιά, θα πρέπει να συζητήσετε το θέμα με όλα τα μέλη της οικογένειας. Λάβετε υπόψη σας αλλεργίες που μπορεί να έχει κάποιος στο σπίτι, αλλά και διάφορες φοβίες. Δεν ανέχονται όλοι στο περιβάλλον τους σκύλους, γάτες, ερπετά κλπ.. Επίσης θα πρέπει να σεβαστείτε την άποψη του ατόμου που είναι υπεύθυνο για το νοικοκυριό, γιατί αυτό θα αναλάβει το δυσκολότερο κομμάτι της καθημερινότητας του ζώου που είναι η καθαριότητα. Οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνέλια αλλάζουν τρίχωμα συχνά και τρίχες βρίσκονται στα πατώματα, στους καναπέδες και αλλού. Επίσης κάποια ζώα λερώνουν μέσα στο σπίτι ιδιαίτερα όταν είναι νεαρά. Αλλά και τα πτηνά λερώνουν τον χώρο γύρω από το κλουβί τους με φτερά και τσόφλια από τα σπόρια που τρώνε. Αν λοιπόν ο υπεύθυνος της καθαριότητας του σπιτιού δεν είναι διατεθειμένος να καθαρίζει έξτρα λόγω ζώου, κάποιος άλλος πρέπει να αναλάβει αυτή την αγγαρεία.
  5. Ώρες που διαθέτετε για το ζώο: Δεν χρειάζονται όλα τα ζώα τον ίδιο χρόνο φροντίδας. Δεν είναι σημαντικό για ένα ερπετό να περνάτε χρόνο μαζί του. Αν του εξασφαλίσετε τροφή και το σωστό περιβάλλον για να ζει, δεν απαιτείται κάτι άλλο από εσάς. Αντίθετα ο σκύλος, η γάτα και τα τρωκτικά, χρειάζονται την παρέα σας. Αν δεν είναι κανείς στο σπίτι ολόκληρη την ημέρα, το ζώο σας θα αισθάνεται μοναξιά. Αν δεν υπάρχει κάποιος να περνάει χρόνο της μέρας με το ζώο, καλύτερα μην το πάρετε. Μην ξεχνάτε ακόμα ότι χρειάζεται και χρόνος καθημερινά για την εκπαίδευση του ζώου σας. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα σκυλιά, αλλά και για τις γάτες και για τα τρωκτικά, τα οποία είναι και αυτά εκπαιδεύσιμα. Μία λύση για να μην νιώθει μοναξιά το ζώο σας, είναι να πάρετε ένα δεύτερο για να κάνει παρέα το ένα στο άλλο. Βέβαια οι ευθύνες για σας θα είναι διπλές, καθώς και τα έξοδα. Επίσης θα πρέπει τα δύο ζωάκια να συνυπάρχουν ειρηνικά μεταξύ τους και να απολαμβάνουν το ένα την παρέα του άλλου. Αλλά ακόμα και αν μπορείτε να έχετε δύο ζώα, η δική σας παρουσία παραμένει σημαντική.
  6. Ιδιαιτερότητες κάθε ζώου: Πληροφορηθείτε από πριν τι χρειάζεται κάθε ζώο, τις καθημερινές του συνήθειες, την διατροφή του και τα ιατρικά του έξοδα. Έπειτα αποφασίστε ποιο ταιριάζει στον δικό σας τρόπο ζωής. Πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταπεξέρχεστε στις ανάγκες του. Αν ένα ζωάκι έχει προσδόκιμο ζωής 15 χρόνια, σκεφτείτε αν θα μπορείτε να το φροντίζεται μέχρι τότε. Αν για παράδειγμα σκοπεύετε να αλλάξετε σπίτι ή πόλη ή χώρα, τότε σκεφτείτε τι θα κάνετε με το ζώο σας. Θα μπορέσετε να το πάρετε μαζί σας; Υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας να αναλάβει την φροντίδα του αφού φύγετε; Είστε γενικά διατεθειμένοι να κάνετε τις επιλογές της ζωής σας λαμβάνοντας υπόψη και το ζώο σας; Ένα συνηθισμένο λάθος που γίνεται είναι νέα ζευγάρια να παίρνουν σκύλο και όταν κάνουν παιδιά να μην τον θέλουν πια. Το ζώο δεν είναι υποκατάστατο παιδιού. Μην πάρετε ζώο αν δεν θέλετε να το έχετε σε όλες τις περιόδους της ζωής σας. Άλλες ιδιαιτερότητες, εκτός της ηλικίας, είναι το μέγεθος του ζώου για το οποίο μιλήσαμε σε σχέση με το μέγεθος του σπιτιού, το γάβγισμα στους σκύλους και το ξύσιμο των νυχιών στις γάτες. Το γάβγισμα είναι ενοχλητικό τόσο για τα μέλη της οικογένειας, όσο και για τους γείτονες. Ακόμα και αν δεν ενοχλεί εσάς, αν ενοχλεί τους γείτονες θα έχετε συνεχώς παράπονα ή και απόπειρες δηλητηρίασης του σκύλου σας από κάποιον κακοήθη. Φροντίστε λοιπόν να εκπαιδεύσετε τον σκύλο να μην γαβγίζει για ψύλλου πήδημα από μικρή ηλικία. Αν θέλετε σκύλο για φύλακα στην αυλή, μάθετέ τον να γαβγίζει μόνο όταν κάποιος πλησιάσει κοντά στο σπίτι και όχι με τον παραμικρό θόρυβο. Μάθετε επίσης ότι υπάρχουν ράτσες σκυλιών όπως τα Καυκάσια, που είναι εξαιρετικοί φύλακες ενώ γαβγίζουν ελάχιστα. Όσων αφορά το ξύσιμο των νυχιών στις γάτες, σκεφτείτε πως να αποφύγετε την καταστροφή των επίπλων σας. Αν υπάρχει κήπος, η γάτα συνήθως θα προτιμήσει να τα ξύσει έξω. Παρ’ολ’αυτά, προμηθευτείτε εγκαίρως ονυχοδρόμιο για μέσα στο σπίτι. Να είστε όμως πάντα προετοιμασμένοι, ότι η γάτα μπορεί να βρει πιο δελεαστική την πολυθρόνα του σαλονιού για να ξύσει τα νύχια της. Η τριχόπτωση στα θηλαστικά είναι ένα ακόμα πρόβλημα και διαφέρει από ράτσα σε ράτσα. Αν υπάρχει άτομο στο σπίτι αλλεργικό ή αν απλά δεν αντέχετε τις τρίχες στους καναπέδες και στα πατώματα, διαλέξτε μια ράτσα σκύλου που δεν αφήνει πολύ τρίχα (Μαλτέζικο, Γιορκσάιρ κ.α.). Επίσης, αποφύγετε τις γάτες.

Πού θα βρείτε τις κατάλληλες πληροφορίες για το ζώο που θέλετε: διαβάστε βιβλία, ψάξτε στο διαδίκτυο, ρωτήστε κτηνιάτρους, εκπαιδευτές ζώων και κομμωτές ζώων. Προπαντός συνομιλήστε με άλλους ανθρώπους που έχουν ζώα. Ρωτήστε τους για την ζωή τους με το ζώο τους, τι τους δυσκόλεψε, τι λύσεις βρήκαν. Ζητήστε να περάσετε λίγες ώρες μαζί με αυτούς και το ζώο τους. Συζητήστε τις πληροφορίες που μαζεύετε με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας. Μετά αποφασίστε αν και τι ζώο θα πάρετε. Για να είναι το ζώο χαρά για σας και για να έχει και αυτό μια καλή ζωή.


Ενέργειες

Information

2 Σχόλια

29 03 2012
savvinaki

πολυ καλο αρθρο! οντως ετσι πρεπει να γινετε! μπραβο σας!

31 03 2012
ktiniatros

Ευχαριστώ.

Σχολιάστε