Η ακοή στην γάτα

25 01 2010

Τα αυτιά της γάτας είναι μεγάλα και όρθια. Το πτερύγιο έχει 27 μύες, πράγμα που κάνει δυνατή την περιστροφή του σε ακτίνα 180º. Ακούν συχνότητες από 45-64.000Hz (ο άνθρωπος για παράδειγμα ακούει 64-23.000Hz). Αυτό τους δίνει την δυνατότητα να ακούν την φωνή των τρωκτικών. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν την πηγή τριών διαφορετικών ήχων που βρίσκονται σε απόσταση 7,5 περίπου εκατοστά μεταξύ τους, όταν είναι 1 μέτρο περίπου μακριά από την γάτα.

Η φυσιολογία της ακοής της γάτας δεν είναι διαφορετική από αυτή των άλλων θηλαστικών. Ο ήχος χτυπά το τύμπανο που βρίσκεται μέσα στον ακουστικό πόρο και η δόνηση του τυμπάνου φτάνει μέχρι το υγρό του κοχλία. Τα κύματα που δημιουργούνται κινούν τριχοφόρα κύτταρα τα οποία στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελούν οι λευκές γάτες με γαλάζια μάτια. Κάποιες από αυτές έχουν πρόβλημα ακοής, το οποίο εμφανίζεται μέχρι 5 χρονών. Η κώφωση εμφανίζεται όταν το λευκό γονίδιο (W) επικρατεί. Δεν έχουν όμως όλες οι λευκές γάτες αυτό το γονίδιο. Όταν έχουν και τα 2 μάτια γαλάζια είναι συνήθως κουφές ενώ αν έχουν μόνο το ένα, δεν ακούν από το αυτί της πλευράς με το γαλάζιο μάτι. Μία γάτα που πάσχει από κώφωση δύσκολα θα επιβιώσει μόνη της στη φύση. Αντίθετα, μπορεί να ζήσει ως κατοικίδιο με τη φροντίδα μας χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

One response

27 04 2016
A AAL

64Hz-23Khz o άνθρωπος; Δεν έχετε δίκαιο. Οι περισσότεροι ακουν πολύ χαμηλότερα, περί τα 20 Hz, αλλά στο άλλο άκρο, 23KHz δε νομίζω να ακουει κανεις. Περί τα 20KHz στην καλύτερη περίπτωση, πιο κοντά στα 16KHz όσοι δεν βρίσκονται πια στην εφηβεια- και βεβαια αυτο το άνω όριο δεν μένει σταθερο με τα χρόνια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: