Η όραση στη γάτα

8 01 2010

Τα μάτια της γάτας είναι μεγάλα σε σχέση με τον συνολικό όγκο της. Οι κόρες των ματιών της είναι μεγάλες και στρόγγυλες κατά την διαστολή και ελλειπτικές κατά την μίση. Τέτοιου είδους κόρες βρίσκουμε γενικά σε ζώα που είναι δραστήρια τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Το δε σχήμα που παίρνουν οι κόρες κατά τη μίση βοηθάει στο να μικραίνουν πιο γρήγορα και να αντιλαμβάνονται ευκολότερα διαφορετικά μεγέθη αντικειμένων. Έτσι, οι γάτες μπορούν να διακρίνουν την διαφορά μεγέθους ανάμεσα σε δύο αντικείμενα, ακόμα και όταν το μεγαλύτερο βρίσκεται πιο μακριά. Το μειονέκτημα όμως αυτής της κόρης είναι ότι δυσκολεύει το μάτι στο να εστιάσει καλά όταν βρίσκεται σε μίση.

Το μάτι της γάτας έχει τρία βλέφαρα, αντί τα συνηθισμένα δύο (πάνω και κάτω) για περισσότερη προστασία. Το τρίτο βλέφαρο βρίσκεται στο κάτω μέρος του βολβού και σκεπάζεται από το κάτω βλέφαρο. Για να το δούμε πρέπει κα κατεβάσουμε το κάτω βλέφαρο.  Στις άρρωστες γάτες προεξέχει και φαίνεται σα μια μεμβράνη να βγαίνει από τον έσω κανθό για να καλύψει το μάτι.

Ο φακός του ματιού της γάτας είναι μεγάλος και έτσι περισσότερο φως μπορεί να συσσωρευτεί στον αμφιβληστροειδή του ματιού της, ο οποίος έχει πιο πολλά ραβδία από κονία σε σχέση με τον άνθρωπο. Το τελευταίο καθιστά τη νυχτερινή και εν κινήσει όραση ανώτερη από του ανθρώπου. Είναι όμως δύσκολο να εστιάσει κοντά γιατί λόγω του μεγέθους του, ο φακός δεν είναι αρκετά ελαστικός.

Οι γάτες βλέπουν χρώματα, αλλά όχι τόσο μεγάλο φάσμα όσο ο άνθρωπος. Τα χρώματα που βλέπουν είναι το μωβ, το μπλε, το πράσινο και το κίτρινο. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το καφέ, τα βλέπουν σαν αποχρώσεις του γκρι. Τα χρώματα όμως δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη γάτα. Δεν θα επιλέξουν ένα παιχνίδι από το χρώμα του. Αντίθετα, το σχήμα και η φωτεινότητα είναι πιο σημαντικά. Οι γάτες διακρίνουν παλμικές πηγές φωτός με συχνότητες ως 60Hz, πράγμα που σημαίνει ότι για παράδειγμα η οθόνη μιας τηλεόρασης φαίνεται στα μάτια τους σαν να τρεμοπαίζει.

Σε κάποιες γάτες Σιάμ αναπτύσσεται συγκλίνων στραβισμός. Αυτό είναι φυσιολογικό και γίνεται για να αντισταθμιστεί η εξασθενημένη όραση που προκαλείται από το χίασμα όλων των οπτικών ινών που υπάρχει σε αυτή τη ράτσα, αντί μόνο του 65% που ισχύει στις υπόλοιπες.

Βέβαια, όταν κάποιος σας λέει ότι έχετε «γατίσιο μάτι», μάλλον δεν εννοεί ότι είστε αλλήθωρος και έχετε πρεσβυωπία…

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: